Djeca i vrijeme pred ekranima

Za stručnjake

Današnja su djeca od rođenja okružena digitalnim uređajima i sadržajima (ekranima). Odrastajući u digitalnim domovima, djeca u digitalnom svijetu koji ih okružuje sudjeluju sve mlađa, na različite načine i često bez nadzora odraslih osoba. Rizici koji proizlaze iz ovakvog pristupa ekranima mogu se umanjiti kada djeca digitalni svijet upoznaju uz odrasle osobe koje su svjesne tih rizika i načina kako ih umanjiti i izbjeći.

Temelj izgradnje zdravih navika vezanih uz ekrane je osvještavanje rizika pretjeranog korištenja ekrana. Međutim, podaci iz prakse govore da i roditelji i djeca trebaju pomoć u stvaranju zdravih navika vezanih uz ekrane, a kod neke djece već u predškolskoj dobi jasno se vide i posljedice pretjerane izloženosti ekranima. Stručnjaci uočavaju nedostatke i u razini osviještenosti roditelja na probleme i izazove odrastanja u digitalnom okruženju i kao rješenje vide suradnju ustanova koje skrbe o djeci i stručnjaka za predškolski odgoj i roditelja u poticanju digitalne pismenosti.

Zbog toga je Roda, u suradnji s partnerskom organizacijom Hrabri telefon i uz financijsku podršku Grada Zagreba kreirala novi e-tečaj namijenjen odgojitelji(ca)ma i ostalim stručnjacima koji rade s djecom predškolske dobi i njihovim roditeljima kako bi im pomogla u stjecanju znanja o ovoj važnoj temi i planiranju pristupa roditeljima koji trebaju njihovu podršku i pomoć u kreiranju zdravih obiteljskih navika vezanih uz ekrane.

#sigurnost djece na internetu

Djeca i vrijeme pred ekranima
Creative Commons Licenca Ovo djelo je licencirano pod međunarodnom licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno CC BY-NC 4.0 .