Česta pitanja

Opća pitanja

Svaki e-tečaj sastoji se informativnih i edukativnih sadržaja različitih formata što uključuje uključuje tekstove, kratke filmove, informativne ilustracije i interaktivne igre. Ekran u kojem se prati tečaj sastoji se od navigacijskog stupca lijevo (koji se po potrebi otvori klikom na ikonu s tri vodoravne linije) u kojem su izlistane sve lekcije i glavnog ekrana u kojem pratite sadržaj lekcija. E-tečaj vas vodi kroz teme koristeći suvremene digitalne alate za obrazovanje odraslih.

Svi tečajevi vidljivi na web stranici, besplatni su za krajnje korisnike, bez obzira dolazite li učiti kao roditelj ili stručnjak/inja.

E-tečajevi su korisnicima dostupni trajno, odnosno, do izlaska nove verzije e-tečaja. Da bi vam sadržaj e-tečaja postao vidljiv, morate ga upisati. Nakon upisivanja e-tečaja, dobit ćete informaciju u kojem ga je vremenu potrebno završiti ako želite dobiti potvrdu o završenom tečaju. Ako vam takva potvrda (certifikat) nije potrebna, jednom kad ga upišete, e-tečaj vam je trajno dostupan (do izlaska nove verzije) i možete ga gledati u više navrata i vraćati se na dijelove koji vas zanimaju.

Nakon što upišete e-tečaj, njegov sadržaj će vam ostati dostupan do izlaska nove verzije e-tečaja. Možete ga pogledati koliko god puta želite i trebate. Tečajevi u kojima je predviđeno izdavanje potvrde (certifikata) o uspješno završenom tečaju, imaju naznačen rok unutar kojeg ih trebate dovršiti, ali i nakon isteka tog roka, sadržaj će vam ostati dostupan.

Tečajevi u kojima je predviđeno izdavanje potvrde (certifikata) o uspješnom završetku, imaju naznačen rok unutar kojeg trebate dovršiti praćenje cijelog tečaja. Nakon toga, sadržaj e-tečaja će vam ostati i dalje dostupan, ali nećete moći kreirati potvrdu o uspješno završenom tečaju.

Ne, e-tečaj možete pogledati kada god vama odgovara. Nema potrebe da budete online u određeno vrijeme, već pratite sadržaj kada i kako vama odgovara.

Ne, e-tečaju možete pristupiti nebrojeno puta ikako vam ostale okolnosti dopuštaju. Platforma je napravljena tako da zapamti gdje ste stali. Iz iskustva znamo da je dobro da dovršite lekciju u kojoj se nalazite prije nego zatvorite prozor u kojem se nalazi e-tečaj jer na nekim uređajima inače sustav ne zapamti gdje ste stali (ako izađete iz tečaja usred lekcije).

Da, na kraju svakog e-tečaja, ako zadovoljite uvjete stjecanja potvrde, platforma će vam automatski generirati certifikat koji možete spremiti na svom uređaju ili računalu ili ispisati na pisaču. Svaka osoba koja pohađa te-ečaj dobiva vlastitu potvrdnicu, na ime i prezime koje ste unijeli kada ste otvorili račun. Svaki e-tečaj ima propisane uvjete i rok unutar kojeg ga trebate dovršiti, ako želite dobiti potvrdu o uspješno završenom tečaju. Ako e-tečaj ima posebne uvjete za stjecanje potvrde, to će pisati u opisu pojedinog tečaja.

Zahvaljujemo što želite donacijom podržati održivost online platforme za učenje i kreiranje novih e-tečajeva! Kako donacijom podržati rad Rode, pročitajte ovdje.

Pošaljite nam pitanje na edukacija@roda.hr

Za roditelje

Vaš partner, partnerica ili osoba koja će biti pratnja na vašem porodu mogu s vama pratiti e-tečaj. Međutim, ako žele dobiti potvrdu o uspješno završenom e -tečaju (neka rodilišta traže takve potvrde i prihvaćaju potvrdu s Rodinog e-tečaja) na svoje ime, moraju se registrirati na svoje ime i sa svojeg računa pratiti e-tečaj jer se s jednog računa generira certifikat samo za osobu na čije ime glasi korisnički račun.

Neka rodilišta prihvaćaju potvrdu o pohađanju Rodinog e-tečaja. Da biste imali točnu informaciju neposredno pred porod, preporučujemo da direktno kontaktirate rodilište u kojem planirate roditi. Uvjete za pratnju na porodu možete pronaći na stranicama udruge Roda. Važno je napomenuti da svaka osoba koja pohađa tečaj dobiva svoju potvrdnicu. Ako vam je potrebna potvrdnica za pratnju na porodu, važno je da vi i osoba koja će vam biti pratnja zasebno upišete tečaj, svaka sa svojim korisničkim računom. Na taj način ćete oboje dobiti potvrdnicu.

Naravno! Naši e-tečajevi primarno namijenjeni stručnjacima i stručnjakinjama, dostupni su svima. Iako su kreirani na način da educiraju stručnjake kako pomoći roditeljima, i roditelji mogu profitirati od informacija u njima.

Za stručnjake

E-tečajevi za stručnjake i stručnjakinje dostupni su trajno, ali postoje periodi, vezani uz pojedine projekte, kad su uz sami tečaj organizirane i druge pomoćne aktivnosti. Kada se prijavljujete na Rodinu platformu za e-učenje, molimo vas da ispunite podatke o vašem radnom mjestu i zanimanju jer su nam ti podaci potrebni za praćenje statistika posjećenosti.

Svi stručni e-tečajevi u postupku su bodovanja i čim nam pojedine stručne komore i društva odobre bodovanje, naznačit ćemo to uz svaki pojedini e-tečaj. Trenutno samo možete dobiti potvrdu o uspješno završenom e-tečaju na kojem je naznačeno koliko je sati u prosjeku potrebno za završetak e-tečaja pa na temelju te potvrde možete zatražiti od svoje komore bodove za doedukaciju.

Javite nam se na edukacija@roda.hr i podijelite s nama koje teme tražite.

Naravno! Svi sadržaji na Rodinoj platformi za e-učenje otvoreni su za korištenje svima.

Tehnička pitanja

Da biste počeli koristiti platformu za učenje, morate potvrditi registraciju. Ako vam mail s poveznicom za potvrdu registracije nije stigao u Inbox, potražite ga u Spam (Neželjena pošta) ili, ako koristite GMail, u Promotions (promocije) folderu. Kada pronađete mail, obavezno ga označite kao sigurnog odnosno not spam i prebacite ga u mapu Inbox (Ulazna pošta). Bez ovog koraka nećete uredno primati buduće mailove. Ako ga nigdje ne možete pronaći, moguće je da ste prilikom registracije upisali pogrešnu e-mail adresu pa probajte ponovo napraviti račun ili nam se javite na e-mail edukacija@roda.hr.

Rodine e-tečajeve možete pratiti s pametnog telefona, tableta, laptopa ili desktop računala. Najbolje iskustvo praćenja daje vam laptop ili desktop računalo jer su na njima dobro vidljivi svi medijski sadržaji, bez obzira na vrstu.

Nakon što upišete tečaj, na e-mail će vam stići potvrda o upisanom tečaju, unutar kojega se nalazi i poveznica do tečaja. Na web stranici za e-učenje, dovoljno je otići na stranicu tečaja koji ste upisali i kliknuti gumb Pokreni tečaj.

Nakon što uspješno završite tečaj, potvrdu o završenom tečaju možete preuzeti u rubrici Moji tečajevi. Ispod završenog tečaja, pojavit će se gumb Preuzmite certifikat. Najčešći razlog otežanog preuzimanja potvrde o završenom tečaju je preuzimanje iste putem mobilnog uređaja. Mobilni uređaji automatski spremaju preuzetu potvrdu u Preuzimanja, dok se na ekranu u pregledniku pojavljuje poruka Access to certificate page is disallowed. Provjerite postavke svog mobitela i preglednika, te provjerite mapu Preuzimanja. Dodatno rješenje je prijava na platformu i preuzimanje potvrde putem računala.

Dio mailova koji prati vaš napredak u pojedinom e-tečaju, nemoguće je ugasiti jer se radi o sistemskim mailovima. Mailove o cjelokupnoj ponudi tečajeva, najave novih tečajeva i sličn eporuke koje šaljemo, možete ugasiti na način da isključite opciju primanja Newslettera u rubrici Moje postavke. Ako ne uspijete naći i isključiti, javite nam se mailom na edukacija@roda.hr

Ako želite trajno obrisati svoj račun na Rodinoj platformi za učenje, javite nam se mailom na edukacija@roda.hr i javite nam podatke o računu koji želite da trajno izbrišemo (ime i prezime, e-mail). Na ovakve upite u pravilu odgovaramo u roku od 48 sati (radnim danom).

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih. 

Creative Commons Licenca Ovo djelo je licencirano pod međunarodnom licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno CC BY-NC 4.0 .