Digitalna pismenost od vrtića

Za stručnjake

Digitalni svijet u koji su današnja djeca rođena i u koji se s lakoćom uključuju, stavlja pred odrasle veliki zadatak i izazove - opskrbiti djecu vještinama i sposobnostima koje će im pomoći da iskoriste potencijale i izbjegnu zamke i rizike koje digitalni svijet donosi.

Djeca koriste digitalne uređaje sve mlađa, na različite načine i često bez nadzora odraslih. Rizici i negativni utjecaji koji iz toga proizlaze, mogu se umanjiti, a poticajne osobine dostupnih sadržaja i alata iskoristiti za razvoj sposobnosti i vještina djece, kada ona digitalni svijet otkrivaju uz odraslu osobu, koja ih vodi, odabire sadržaje, potiče na razmišljanje i razgovor o doživljenom.

Za dječje usvajanje osnovnih koncepata odgovornog i sigurnog korištenja interneta, ključne su odrasle osobe koje brinu o njihovom odrastanju, a one uključuju ne samo roditelje i odrasle članove obitelji, nego i stručnjake uz koje djeca odrastaju dok borave u ustanovama (predškolskog odgoja). Odgojiteljica i odgojitelj (i ostale osobe koje se profesionalno bave djecom) koji poznaje osnovne teme digitalne pismenosti, zna prepoznati potencijalne probleme i pružiti informacije i podršku djeci i roditeljima, i zato je od iznimne važnosti za današnje obitelji.

U e-tečaju smo obuhvatile osnovne teme digitalne pismenosti za koje smatramo da će stručnjakinjama i stručnjacima koji rade s djecom (i roditeljima) pomoći razumjeti u kakvom svijetu odrastaju današnja djeca, s kojim se izazovima i kako nose djeca i njihovi roditelji, vezano uz digitalno okruženje, te smo pokušale dočarati koliko je važna uloga svih odraslih uz koje djeca odrastaju i uče.

Nadamo se da će vas ovaj e-tečaj i pomno birani sadržaji osnažiti i motivirati da u rad s djecom predškolske dobi, ali i s njihovim roditeljima, uključite teme digitalne (i šire, medijske) pismenosti, kako biste na taj način doprinijeli da djeca odrastaju u sigurne i odgovorne korisnike brojnih digitalnih sadržaja i uređaja koji su im svakodnevno dostupni. Naša je želja da vam ovi materijali i cijeli e-tečaj budu od pomoći na tom putu.

Ovaj e-tečaj inicijalno izrađen je u okviru projekta Razmisli pa klikni – Obitelj u digitalno doba kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a zatoim je nadograđivan i poboljšavan kroz projekte koje je financirao Grad Zagreb, te se već četvrtu godinu koristi kao zamjena za edukacije edukatora (odgojiteljica i stručnih timova vrtića) u projaktima Razmisli pa klikni od vrtića i Razmisli pa klikni ide u vrtić.

#sigurnost djece na internetu

Digitalna pismenost od vrtića
Creative Commons Licenca Ovo djelo je licencirano pod međunarodnom licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno CC BY-NC 4.0 .