Za roditelje

E-tečaj (Ne)plodnost kreirale su Rodine članice i volonterke grupe za medicinski potpomognutu oplodnju (MPO) – žene iz različitih dijelova Hrvatske, s vlastitim različitim iskustvima u borbi s neplodnosti. Imamo iskustva niza postupaka potpomognute oplodnje, traganja za pravim odgovorima na niz pitanja i nepoznanica, kao i pružanja podrške drugim ženama i parovima u sličnoj situaciji. Spaja nas odluka da informiranjem i znanjem ne pomažemo samo sebi i tijeku vlastitog MPO puta, već da pokušamo pomoći i drugima – povezivanjem, informiranjem, savjetovanjem, podrškom.

Svrha ovog e-tečaja jest osigurati kvalitetan, točan i lako dostupan sadržaj za osobe koje se, izgubljene u moru novih pojmova, bolnih saznanja, medicinskih postupaka i dijagnoza, prvi put susreću s neplodnosti te često ne znaju u kojemu smjeru krenuti i kome se u sljedećem koraku obratiti.

Ovim e-tečajem želimo pokazati svima koji se suočavaju s neplodnosti i koji se u toj situaciji osjećaju izgubljeno, beznadno, bez cilja, neopisivo usamljeno, ostavljeno, osuđeno na svoju dijagnozu, odnosno na neželjenu borbu ili, s druge strane, život bez djece – da nisu sami te da u njihovoj okolini, susjedstvu, radnom okruženju, možda čak i u obitelji, žive ljudi sa sličnim medicinskim problemom i hrabro se, u tišini, bore u želji da ga pobijede i ostvare svoje roditeljstvo. 

Želimo ohrabriti osobe koje se suočavaju s neplodnosti da na vrijeme potraže pomoć – čim posumnjaju na problem – jer je ostvarenje trudnoće i rođenje djeteta mnogo lakše postići u ranijoj reproduktivnoj dobi. 

Također želimo senzibilizirati one koji nemaju medicinskih problema u ostvarivanju roditeljstva ili se nisu susretali s neplodnosti u svojoj okolini da s humanog gledišta pokušaju razumjeti osjećaje, bol i patnju neplodnih osoba te da iskažu empatiju putem javne podrške pravu na optimalno liječenje, kao i ostvarivanju boljih uvjeta liječenja u Hrvatskoj.

E-tečaj je namijenjen i svima onima koji se s neplodnosti bore već neko vrijeme, ali još uvijek katkad nailaze na nedoumice i dodatna pitanja. Jer naš je cilj upravo to – pružiti potrebne, relevantne i pouzdane informacije svim neplodnim osobama, osobito onda kad ne znaju gdje takve informacije pronaći te ih ohrabriti u odabiru njihova puta, načina liječenja i ostvarivanja roditeljstva.

Ovaj e-tečaj izrađen je uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj e-tečaja u isključivoj je odgovornosti udruge Roda i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

(Ne)plodnost
Creative Commons Licenca Ovo djelo je licencirano pod međunarodnom licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno CC BY-NC 4.0 .